Wist jij dat...

Spruitjes 3 keer meer vitamine C bevatten dan sinaasappelen! Per 100 gram spruitjes bevatten spruitjes 150 milligram vitamine C. Dat is zo’n 2 tot 3 keer zoveel als hetzelfde gewicht aan sinaasappelen. Spruitjes eten dus! Hoe maak jij je spruitjes klaar?

spruiten 1

Het verwijderen van vastgekoekte aardappel van pannen en borden

Het seizoen van de stamppotten is weer in volle gang! Van boerenkool tot hutspot en andijviestamppot. Heerlijk, tot je de afwas moet doen. Het zetmeel van de aardappelen koekt zich razendsnel vast op borden, bestek en pannen. Hoe je dit simpel oplost? Eerst afspoelen met KOUD water. Gelatinisering van de zetmeel in de aardappel begint vanaf 45 graden. Door met koud water af te spoelen wordt het zetmeel korrelig en is het zo van alle afwas af

Wilt u dit recept hieronder ook zelf maken? Ga naar: http://djurrekookt.nl/recepten/item/oud-friese-stamppot-met-snijbiet-walnoten-en-kippendijen

Oud Friese Stamppot met snijbiet walnoten en kippendijen

Bloemkool de meest gegeten groenten in ons land

De Latijnse naam voor bloemkool is Brassica oleracea. Bloemkool staat bovenaan de lijst van meest gegeten groenten in ons land. Naast de witte bloemkool zijn er ook oranje, groene en paarse varianten. De groente is vooral in de zomer- en herfstmaanden goed verkrijgbaar.
Bloemkool komt uit eigen land, maar wordt ook geïmporteerd uit onder meer Frankrijk en Italië.

Kippenkarbonades met gebakken bloemkool en gremolata

Verse eieren gebruiken

Het pocheren van een eitje vraagt iets meer techniek dan een ei koken of bakken. Als u wilt pocheren, gebruik dan een zo vers mogelijk ei en laat het ei in de koelkast totdat je ermee aan de slag gaat. Door deze techniek heeft u minder kans dat het ei uit elkaar valt.

eieren

Verse kruiden gebruiken

Verse kruiden maken het verschil tussen een prima en een overheerlijke maaltijd. Gebruik een beetje rozemarijn of tijm als u kip bereidt en voeg basilicum toe aan je tomatensoep. Verse kruiden geven uw gerecht een extra boost en verbeteren de smaak.

shutterstock 362623601 aangepast

Biefstuk op kamertemperatuur

Een mals biefstukje bakken is altijd lastig. Het belangrijkst is dat het vlees op kamertemperatuur komt voordat u het gaat bakken. Op die manier wordt het vlees overal even warm en voorkomt u dat het vlees grijs gaat uitslaat.

biefstuk

KNAPPERIG EN GLANZEND BROOD UIT DE OVEN

Als u brood bakt, gooi dan een eetlepel water op de bodem van de oven. Hierdoor stoomt u het brood terwijl de hete oven het brood bakt. Zo wordt het knapperig en mooi glanzend.

4061 aangepast

Hoe rijpt u snel een banaan?

Er is een aantal manieren om een groene, harde banaan binnen een paar dagen, een nacht of een uur zo rijp te krijgen als u wilt.

Binnen een of twee dagen rijp

Stop de banaan in een papieren zak. Dan komt er extra ethyleen vrij, een soort gas dat het rijpingsproces bevordert. In een zak wordt de banaan intenser blootgesteld aan ethyleen en daardoor gaat het rijpen sneller.

In een nacht rijp

Haal de papieren zak maar weer tevoorschijn en stop er niet alleen de banaan in, maar ook een andere vrucht, zoals een avocado, peer of appel. Deze vruchten laten eveneens ethyleen vrij, waardoor het rijpingsproces van de banaan extra wordt versneld.

Binnen een uur

Bent u van plan om bananen te verwerken in een gerecht? Dan is het fijn als ze door en door rijp zijn. Gelukkig is er een héél snelle methode om onrijpe bananen rijp te krijgen! Doe de banaan in de schil op een bakplaat in de oven en bak haar een uur lang op 150ºC. Laat afkoelen in de koelkast en daarna is de banaan rijp genoeg om er bijvoorbeeld een bananenbrood mee te bakken.

Bewaren

Als de banaan eenmaal rijp is, kunt u haar het beste bewaren in de koelkast. De schil zal er dan waarschijnlijk bruin uit komen te zien, maar de vrucht zelf zal langzamer rijpen dan wanneer je haar op de fruitschaal bewaart. In de koelkast blijft een banaan ongeveer een week goed. Let er wel op dat je koelkast niet kouder is dan 4ºC, anders droogt de banaan uit en gaat ze rotten.

Bananenschil

Gooi bananenschillen niet weg, want u kunt ze gebruiken om je rozenperken te voeden. Begraaf in het midden van je rozenperk een bananenschil, ongeveer een centimeter onder de grond. Naast extra voeding biedt de schil bescherming tegen ziektes.

bananen

De tip om het rooster van de BBQ schoon te krijgen!

Houtskool en aanmaakblokjes in de aanslag: het is heerlijk weer om te barbecueën. En maakt u geen zorgen over het schoonmaakwerk achteraf, want met een eenvoudig trucje maak je het barbecuerooster in een paar seconden weer spic en span.

Het enige wat u nodig hebt om je barbecuerooster schoon te maken na een gezellige barbecue is aluminiumfolie. Maak een grote prop van een stuk folie en schuur hiermee de hardnekkige aanslag van het rooster. U zult zien dat het rooster in no time weer is ‘opgepoetst’.

BBQ

Hoe houdt u kruiden langer vers?

Als u in de supermarkt zo’n duur bakje kruiden koopt, weet u vaak op voorhand al dat u een paar dagen later een verlept restje kunt weggooien. Met deze tips houd u ze langer goed.

Verse kruiden zijn geweldige smaakmakers. Het enige nadeel is dat u voor één gerecht vaak niet bijster veel nodig hebt, waardoor u twee dagen later de rest vaak kunt weggooien. Zonde van uw geld én van die heerlijke kruiden!

Bewaartrucs

Met deze bewaartrucs kunt u kruiden zeker een week bewaren:

Peterselie en koriander: zet de kruiden in een bekertje met een bodempje water (zoals een vaasje bloemen) in de koelkast. Met een plastic zakje eroverheen blijven ze nog langer goed.

Munt, dille, oregano en bieslook: wikkel de kruiden in vochtig keukenpapier. Stop ze in een afgesloten bakje en bewaar ze in de groentelade van de koelkast.

Basilicum: dit kruid wordt juist bruin als het te veel vocht krijgt, dus basilicum bewaar je in een droog keukenpapiertje in de koelkast.

Langer bewaren?

Dat kan! Verse kruiden kunt u namelijk heel goed invriezen. Was ze, hak ze, stop ze in een ijsklontjesvorm, doe er een beetje water bij en zodra u wat kruiden nodig hebt, plopt u er gewoon een paar blokjes uit. Van het water proeft u niks, van de kruiden wel! Kruiden met stevige blaadjes, zoals rozemarijn, kunt u echter beter drogen in plaats van invriezen.

TIP: plantjes-ehbo

In vrijwel elke supermarkt kunt u tegenwoordig basilicum- en peterselieplantjes in een pot kopen. Dit is vaak voordeliger dan wanneer u losse takjes koopt, want van zo’n plantje plukt u precies de hoeveelheid die je nodig hebt en ze gaan veel langer mee. Toch blijkt het nog best een klus om ze in leven te houden. Met deze tips floreren uw kruidenplantjes als nooit tevoren:

  • Geef de basilicum dagelijks van onderen water, dus niet van boven. Zet de pot in een schaaltje en giet daar elke ochtend een beetje water in.
  • Pluk alleen de blaadjes eraf, niet de steeltjes. Uit de steeltjes groeien dan weer nieuwe blaadjes.
  • Basilicum houdt van zonlicht, dus plaats de pot op de vensterbank of een andere plek waar hij veel licht krijgt.
  • Verwijder dode en dorre blaadjes.
  • Als je het echt goed wilt doen, geeft u de plant direct na aankoop verse aarde en een grotere pot. De wortels krijgen dan meer ruimte.
  • Dezelfde tips werken ook voor andere verse kruiden, zoals peterselie en munt.

shutterstock 362623601 aangepast

Tranen tijdens het uien snijden?

Voor mijn uiencompote die ik afgelopen week heb gemaakt moesten er uien gesneden worden. In het verleden had ik bijna altijd last van tranende ogen tijdens het snijden van uien. Al bij de eerst ui liepen de tranen al over mijn wangen.

Wat is hier de oorzaak van:

Als u ui snijd komt er zwavel vrij. De zwavel wordt aangetrokken door vocht. Als je uien snijd trekken je ogen de zwavel aan omdat deze vochtig zijn. Als de tranen eenmaal beginnen te komen wordt het alleen maar erger door het zwavelzuur. Hoe meer tranen je laat, hoe meer erbij komen.

Wat is de oplossing:

Om de tranen te stoppen kunt u meerdere dingen doen. Zorg ten eerste dat u een scherp mes gebruikt. Als je mes niet scherp is kneus je de ui waardoor er meer zwavel vrij komt. Voorkomt het gebruik van een scherp mes niet dat uw ogen gaan tranen? Probeer dan eens het volgende:

Maak je mes en eventueel ook je snijplank, vochtig. Hierdoor reageert de zwavel eerst met het vocht aan het mes en niet met het vocht in je ogen.

Zet de afzuigkap aan zodat het zwavelgas uit de uien naar de afzuigkap worden gezogen. Hierdoor komt er minder zwavel bij je oog.

Brand een waxinelichtje in de buurt van je snijplank, hierdoor wordt de zwavel opgebrand voor het je ogen kan bereiken.

uien

Hoe rol je handig deeg uit zonder dat het gaat plakken?

Bewaar de deegroller in de koelkast, hierdoor blijft het deeg minder snel aan de roller plakken.

Geen deegroller bij de hand? Gebruik een schone fles.

Als het deeg aan de roller blijft plakken, rol dan het deeg uit tussen 2 vellen bakpapier.

Gebruik een beetje bloem om plakken tegen te gaan.

deeg 1

Hoe voorkom je dat pasta gaat plakken en hoeveel pasta moet je ongeveer per persoon aanhouden?

Voorkom dat de pasta aan elkaar blijft plakken tijdens het koken door genoeg water te gebruiken in de pan.

Het is een fabel dat de pasta niet gaat plakken als je olie bij het water doet.

Hoeveel pasta moet je ongeveer per persoon aanhouden:

  • 100 gram pasta op 1 liter water
  • 50 gram per persoon (voorgerecht)
  • 100 gram per persoon (hoofdgerecht)
  • Verse pasta 125 gram per persoon

Om pasta al dente (met een stevige bite) te koken haal je 2 minuten van de kooktijd af die op de verpakking staat aangegeven.

Koude pasta is vaak wat saai van smaak. Voeg voor extra smaak aan de pasta wat zout of tijm toe tijdens het koken.

Roer na het afgieten van de pasta wat goede olijfolie door de pasta. Hierdoor geef je de pasta extra smaak en aroma aan de pasta. Ook gaat de pasta niet plakken.

pasta

Hoe bewaart u de champignons en hoe maakt u ze het beste schoon?

Bewaar champignons in de koelkast afgedekt met plastic. Sluit ze niet volledig af maar houd een kleine opening zodat ze niet gaan schimmelen.

Borstel de champignons schoon met een speciaal borsteltje of met een zachte tandenborstel. Was de champignons nooit onder de kraan. 

Gebruik een beetje boter of olie in de pan en ga deze niet extra toevoegen want even later laten ze het vocht weer los. Champignons zuigen zich namelijk tijdens het begin van het bakken vol met vocht en olie.

Er zijn in grote lijnen 3 soorten champignons:

  • witte champignons: de algemene en meest bekende variant, meestal verkrijgbaar van fijn tot groot formaat
  • portobello’s: groot van formaat en bevatten vaak extra smaak, ideaal om te vullen
  • kastanje champignons: deze zijn bruin van kleur en hebben een iets nootachtige smaak.

 champignon1

Wat kunt u allemaal met een citroen in de keuken doen?

Gebruik citroensap om het verkleuren van fruit tegen te gaan. Besprenkel bijvoorbeeld appel, avocado of banaan er mee.

Heeft u citroensap nodig voor een gerecht? Leg de citroenen even in een bakje met heet water. Als ze warm zijn geven ze namelijk meer sap af.

Heeft u een heerlijke BBQ achter de rug en moet het rooster schoon... Een halve citroen is ideaal om een BBQ rooster mee schoon te maken. Wrijf het rooster na gebruik in met citroen en laat even inweken en wrijf daarna schoon.

citroen

Waar smaakt kaneel lekker bij en waarom gebruikt u kaneel?

Kaneel is niet alleen lekker maar ook gezond. Het houd namelijk je bloedsuikerspiegel op peil en kan je cholesterol verlagen.

Gebruik kaneel ook tegen een verkoudheid. Meng de kaneel met honing en neem dit om de paar uur een beetje in. Kaneel (en honing) hebben namelijk een antibacteriële werking.

Gebruik kaneel eens bij fruit of dessert in plaats van suiker. Kaneel heeft namelijk een heerlijk warme en zoete smaak.

Kaneel is niet alleen goed te combineren met zoete gerechten maar ook met hartige gerechten uit de Midden Oosterse en Indiase keuken. Denk aan Grieks gevulde aubergine en kip pastilla.

kaneel

Hoeveelheden omrekenen

Nederlandse maten
1 ons = 100 gram
1 pond = 500 gram
1 liter (L) = 10 deciliter (dl) = 100 centiliter (cl) = 1000 milliliter (ml)
1 kilo (kg) = 1000 gram (gr)

Lepels:
1 eetlepel vloeistof = 15 ml
1 theelepel vloeistof = 5 ml

1 eetlepel bloem = 8 gram
1 theelepel bloem = 3 gr

1 eetlepel boter = 12 gram
1 theelepel boter = 4 gram

1 eetlepel suiker = 12 gram
1 theelepel suiker = 4 gram

1 eetlepel bakpoeder = 8 gram
1 theelepel bakpoeder = 3 gr

Buitenlandse maten
1 ounce (oz) = 28 gram
1 pound (lb) = 454 gram

1 cup =
water/melk = 235 ml
boter = 220 g
olie = 220 g
bloem = 120 g
suiker = 200 g
rijst = 200 g

Overig:
1 klontje boter = 20 gram
1 glas = 200 ml

bloem1

Een handige tip om uw rijst mooi droog en gaar te koken

Vindt u het lastig om rijst goed af te wegen gebruik dan deze maatstaaf: 2 handjes vol rijst per persoon.

Doe na het afgieten de rijst terug in de pan en dek af met een schone theedoek. Vervolgens doet u 15 minuten de deksel op de pan en laat 15 minuten staan. Het doek absorbeert het vocht waardoor er een droge korrel ontstaat.

rijst

Hoe pelt u een knoflook en hoe komt u van die sterke geur af?

Om het velletje makkelijk van de knoflook af te pellen drukt u even met een mes op het teentje.

Na het eten van knoflook eet u een stukje pure chocolade. Vervolgens poetst u uw tanden en de geur is verdwenen.

Knoflook kunt u makkelijk bewaren in de diepvries zodat u altijd verse knoflook in huis heeft. Voorbereiding: verwijder het velletje van de knoflook en doe de teentjes in een goed afgesloten bakje of zakje in de vriezer.

knoflook

Tips snijden

Met deze handige tip wordt het snijden van groente, kruiden of vlees een fluitje van een cent.

Leg spek of ander beleg een uurtje in de vriezer. Haal het uit de vriezer en u kunt het ragfijn snijden.

Pluk van gewassen selderij of peterselie de blaadjes. De steeltjes kunt u eventueel bewaren voor de soep. Doe het geheel in een plastic zakje in de vriezer. Als dit bevroren is het zakje even tussen je handen heen en weer wrijven en u heeft kleine snippertjes. Klaar voor verwerking!

prei

Waar moeten verse asperges aan voldoen

 

  • Verse asperges herkent u aan haar glanzende stengels;
  • De onderzijdes van de asperges mogen niet ingedroogd zijn;
  • Wrijf de asperges zachtjes tegen elkaar, hoort u piepend geluid dan zijn ze vers.

asperges 1

EEN WEETJE OVER DE PAASHAAS

De paashaas duikt voor het eerst op in Duitsland, rond 1500. Het dier staat symbool voor de vruchtbaarheid, en dat is eigenlijk niet zo gek, omdat hazen zich zeer snel voort kunnen planten. De eerste eetbare hazen verschenen zo rond 1800, eerst van deeg en suiker en daarna ook van chocolade.

shutterstock 184802465 klein

Eieren verstoppen tijdens Pasen.

Eeuwen lang geleden stopten de boeren eieren onder de grond om de oogst te bevorderen. Zo is waarschijnlijk de traditie van het verstoppen van eieren ontstaan tijdens Pasen.

Paaseieren eten tijdens Pasen

Paaseieren eten heeft te maken met de vasten. Tijdens deze weken van onthouding mocht niemand eieren eten, maar de kippen waren na de wintertijd net opnieuw aan de leg en dus niet meer te stoppen. Op het einde van de vasten waren er zo veel eieren over, dat ze op tijd gekookt moesten worden om niet te bederven. En zo werd het een traditie om met Pasen (beschilderde) hardgekookte eieren te eten.

IMG 3852

Tomaat van een giftige plant

Wist je dat tomaten de vruchten
van een giftige plant zijn?
Net als de aardappel, aubergine en paprika
is de tomaat familie van de nachtschade,
een plantensoort waarvan
de groene delen giftig zijn.
Een rijpe tomaat verliest gelukkig
de giftige stoffen en is
juist ongelooflijk gezond.tomaat

Tips slagroom

Slagroom stijf kloppen gaat makkelijker als het koud is, bewaar de room een paar uur in de koelkast voor je gaat kloppen.

Door het toevoegen van een druppel citroensap wordt de slagroom ook sneller stijf.

Om eiwitten goed stijf te kloppen zijn een paar dingen belangrijk:
– gebruik een schone kom en schone kloppers
– zorg dat er bij het ei scheiden geen eigeel bij het eiwit komt
– gebruik een elektrische mixer op de hoogte stand
– gebruik verse eieren die op kamertemperatuur zijn
– Niet zo handig met eieren scheiden? Scheid de eieren dan één voor één in een apart kommetje.

 

IMG 3837

“sal” betekent zout

Wist je dat zout vroeger zo zeldzaam was
dat je er mee kon betalen ?
Ons woord “salaris”
(“sal” betekent zout)
herinnert daar nog aan.IMG 3847

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en tips ongeveer 1x per week in uw mailbox.

DJURRE KOOKT

Molenlaantje 9
8421 PM Oldeberkoop Tel: 06-46262774
BTW-nummer: NL106702932B01
KvK-nummer: 57089639

KLANTENERVARING

  • Djurre zijn workshops zijn echt een aanrader!! Meerdere malen met 10-15 man veel pret gemaakt, geleerd en bovenal erg lekker gegeten!!

    Jacco Visser

  • Na een gezellige workshop kaasmaken en een keurig verzorgde boerenkaasfondue verlaten ze zeer tevreden de boerderij; de beste reclame!

    Kaasboerderij de Stelp

  • Ik zou Djurre Kookt dan ook van harte aanbevelen voor groepen vrienden, zakelijke events of als familie.

    Cornelis Lemstra