Ooh, wat lekker; saté! Wij Nederlanders eten de saté het liefst met extra pindasaus. Doe eens gek en probeer een andere variant! Voor de saté gebruik ik heerlijke karbonades. Combineer het met huisgemaakte frieten en aangemaakte sla. Dat wordt smullen!
Penne met gehakt van rund en verse tomatensaus
Ik had een hele drukke dag gehad en eigenlijk niet zoveel zin meer om te koken. Een patatje halen is een makkelijke oplossing en hoewel ik dat af en toe ook heel lekker vind, dook ik toch even de keuken in om een eenvoudige, maar lekkere maaltijd te maken. Penne met gehakt van rund en verse tomatensaus is zo’n recept wat lekker makkelijk te maken is en bovendien ook erg lekker en gezond.
Ja kan de tomatensaus heel eenvoudig snel zelf maken. Ontdek dit heerlijke recept! Dat wordt smullen!
Couscous met gegrilde groenten en een saus van volle yoghurt
Met dit gerecht kan je het nieuwe jaar goed mee beginnen! Deze heerlijke vegetarische couscous met wintergroenten. De groenten worden boterzacht en zoet als je ze in de oven gaart. Lekker met een fris yoghurtsausje.
Leuk krantenartikel!
Vandaag een leuk artikel over Djurre Kookt in de "Sa". Wil je ook geen stress met de kerst? Probeer dan dit heerlijke recept!
Lamsrollade met sinaasappel, geroosterde biet en rozemarijn
We zitten alweer in de maand december! Nog een klein maandje en het is 2017. Wat gaat de tijd snel! Voor mijn gevoel is 2016 ook echt voorbij gevlogen.
De afgelopen maand heb ik de nodige voorbereidingen getroffen voor de maand december. Ik zit al helemaal in de kerstsferen. Er zijn (kerst)recepten gekookt en foto's genomen.
Hier alvast wat inspiratie.
Bulgur met geroosterde groenten en oude kaas
Dit is wat wij nou een maaltijdsalade noemen. Boordevol met gezonde en vullende ingrediënten zoals geroosterde groenten en oude kaas. Een echte aanrader!
Rode bietensalade met gebakken kippendij
Een gerecht waarin alle smaken perfect samenkomen.
Wat deze heerlijke bietensalade spannend maakt is de toevoeging van rozemarijn en zure room. Vergeet de malse kip niet, want die balanceert het geheel perfect uit.
Pompoenaardappel stamppot met runderworst
Grote kans dat je de meeste ingrediënten al in de (koel)kast hebt liggen, dus waar wacht je nog op. Deze bijzondere stamppot kan zo maar eens een nieuwe favoriet worden.
Bereidingstijd: 30 minuten
Aantal porties: 2
Ingrediënten:
- 300 g pompoen
- 500 g aardappels
- 2 runderworsten
- 100 g spekblokjes
- 50 ml melk
- 50 g roomboter
- ½ bos rucola
Bereiding:
- Schil en snij de pompoen en aardappels in blokjes en kook ze met wat zout in het water in ca. 20 minuten gaar.
- Braad de runderworsten gaar en bak de spekjes bruin en knapperig.
- Verwarm de boter in de melk tot het gesmolten is. Giet af, voeg boter en melk toe en stamp grof met een puree stamper.
- Breng op smaak met zout en peper.
- Hak de rucola grof en roer door de stamppot.
- Schep de spekjes met de runderworst boven op de stamppot.
Een lekker en gezonde snack is groentechips
Er zijn verschillende varianten van groentechips in de winkel te koop, maar je kan ze ook makkelijk zelf maken. Maak bijvoorbeeld lekkere chips met herfstgroenten zoals pastinaak, regenboogwortels en winterwortelen.
In dit recept heb ik pastinaak, zoete aardappel, rode biet en winterwortel gebruikt.
Schil de zoete aardappel en rode biet. Maak de groenten schoon. Snijd dunne plakje van de groenten met een dunschiller, kaasschaaf of een mandoline. Leg de groente plakjes op twee lagen keukenpapier en strooi er zeezout over. Laat het 30 minuten uitdrogen. Verwarm ondertussen de oven op 180 graden Celsius. Bekleed de bakplaat met bakpapier en vet het bakpapier heel licht in met olijfolie. Leg de groenteplakjes op het bakpapier. Schuif de bakplaat bovenin in de oven. Bak de chips in ongeveer 20 minuten knapperig. Haal de bakplaat uit de oven en laat het nog 5 minuten afkoelen. Serveren maar!
Tip: Maak de groenten chips speciaal met cajunkruiden of baharatkruiden.
Gouden bloemkolen van De Streekboer
Afgelopen weke ben ik voor de Friese Streekbox bezig geweest om een leuk recept van Gouden bloemkolen te maken. Met de smaak van bloemkolen met een geel vlekje is namelijk niks mis. Bloemkolen kunnen, onder invloed van wisselende weersomstandigheden, wel eens een geel vlekje krijgen. Veel retailers willen deze bloemkolen vervolgens niet hebben, terwijl er met de kwaliteit niks mis is. Tijdens het koken wordt een geel vlekje gewoon weer wit. De Streekboer gaat daarom het etiket ‘Gouden Bloemkool’ plakken op de bloemkolen-met-een-vlekje in de hoop dat consumenten deze weer kopen en boeren ze niet hoeven te vernietigen. Ik maak er een mooi recept van voor de Friese Streekbox. Zo draagt de Friese Streekbox er ook een steentje aan bij.
Boterzachte regenboogwortels
Deze heerlijke vegetarische couscous wordt geserveerd met regenboogwortels De groenten worden boterzacht en zoet als je ze in de oven gaart. Lekker met een fris yoghurtsausje met yoghurt van Kaasmakerij Buurvrouw Durkje.
HET VERWIJDEREN VAN VASTGEKOEKTE AARDAPPEL VAN PANNEN EN BORDEN
Het seizoen van de stamppotten is weer in volle gang! Van boerenkool tot hutspot en andijviestamppot. Heerlijk, tot je de afwas moet doen. Het zetmeel van de aardappelen koekt zich razendsnel vast op borden, bestek en pannen. Hoe je dit simpel oplost? Eerst afspoelen met KOUD water. Gelatinisering van de zetmeel in de aardappel begint vanaf 45 graden. Door met koud water af te spoelen wordt het zetmeel korrelig en is het zo van alle afwas af
Wilt u dit recept hieronder ook zelf maken? Ga naar: http://djurrekookt.nl/recepten/item/oud-friese-stamppot-met-snijbiet-walnoten-en-kippendijen
Start van het Wildseizoen
We kunnen eigenlijk niet meer van 'Het Wildseizoen' spreken. Het hele jaar door is er wild te verkrijgen, maar op 15 oktober begint het zogenaamde 'Culinaire wildseizoen'. Het wildseizoen is, samen met het lams-, asperge- en mosselseizoen en in mindere mate het haring- en kreeftenseizoen, één van de belangrijkste culinaire seizoenen in Nederland. Voor de meeste restaurants loopt het wildseizoen van 15 oktober, wanneer de jacht op fazant en haas wordt geopend, tot en met tweede kerstdag. Maar het wildseizoen duurt in werkelijkheid het gehele jaar; zie de onderstaande vers wildkalender. Dat houdt in dat u het hele jaar vers Nederlands wild kunt eten. De nieuwe Flora en Faunawet, die op 1 april 2002 de Jachtwet heeft vervangen, kent de volgende onderverdeling van bejaagbare wildsoorten:
Kleinwild: haas, fazant en patrijs
Waterwild: wilde eend
Overig wild: houtduif, wild konijn
Ree, hert en wild zwijn staan niet op dit lijstje, maar worden in Nederland wel bejaagd, op basis van ontheffingen in het kader van beheersplannen.
Haas: van 15 oktober t/m 31 december.
Fazant (haan): van 15 oktober t/m 31 januari
Fazant (hen): van 15 oktober t/m 31 december
Patrijs (de jacht op patrijs is tot nader order niet geopend)
Wilde eend: van 23 augustus t/m 31 januari
Houtduif: het gehele jaar
Wild konijn : het gehele jaar
Reegeit: van 1 januari t/m 15 maart
Reebok: van 15 mei t/m 15 september
Hert: van 1 augustus t/m 15 maart
Wild zwijn: van 1 augustus t/m 15 maart
Culinaire toppers als houtsnip, taling en smient zijn van de menukaarten verdwenen. Deze vogelsoorten mogen niet meer worden bejaagd en je mag ze ook niet meer in je bezit hebben. In het restaurant of bij de wildhandel kom je nog wel patrijs tegen. Dit zijn geïmporteerde en vaak gekweekte en dus niet in het wild opgegroeide – vogels.
Bloemkool de meest gegeten groenten in ons land
De Latijnse naam voor bloemkool is Brassica oleracea. Bloemkool staat bovenaan de lijst van meest gegeten groenten in ons land. Naast de witte bloemkool zijn er ook oranje, groene en paarse varianten. De groente is vooral in de zomer- en herfstmaanden goed verkrijgbaar.
Bloemkool komt uit eigen land, maar wordt ook geïmporteerd uit onder meer Frankrijk en Italië.
Proobeer eens "gebakken kipkarbonade met bloemkool en gremolata"?
Dit recept is ook te betellen bij De Streekboer https://destreekboer.nl/heerenveen/categorie/boer/streekbox/