Penne met gehakt van rund en verse tomatensaus

    Ik had een hele drukke dag gehad en eigenlijk niet zoveel zin meer om te koken. Een patatje halen is een makkelijke oplossing en hoewel ik dat af en toe ook heel lekker vind, dook ik toch even de keuken in om een eenvoudige, maar lekkere maaltijd te maken. Penne met gehakt van rund en verse tomatensaus is zo’n recept wat lekker makkelijk te maken is en bovendien ook erg lekker en gezond.
    Ja kan de tomatensaus heel eenvoudig snel zelf maken. Ontdek dit heerlijke recept! Dat wordt smullen!

    Pennen met tomatensaus en oude kaas

    Lamsrollade met sinaasappel, geroosterde biet en rozemarijn

    We zitten alweer in de maand december! Nog een klein maandje en het is 2017. Wat gaat de tijd snel! Voor mijn gevoel is 2016 ook echt voorbij gevlogen.
    De afgelopen maand heb ik de nodige voorbereidingen getroffen voor de maand december. Ik zit al helemaal in de kerstsferen. Er zijn (kerst)recepten gekookt en foto's genomen.
    Hier alvast wat inspiratie.  

    lamsrollade 1

    Bulgur met geroosterde groenten en oude kaas

    Dit is wat wij nou een maaltijdsalade noemen. Boordevol met gezonde en vullende ingrediënten zoals geroosterde groenten en oude kaas. Een echte aanrader! 

    Bulgur met geroosterde groenten en oude kaas

    Rode bietensalade met gebakken kippendij

    Een gerecht waarin alle smaken perfect samenkomen.
    Wat deze heerlijke bietensalade spannend maakt is de toevoeging van rozemarijn en zure room. Vergeet de malse kip niet, want die balanceert het geheel perfect uit. 

    Rode bietensalade met gebakken kippendij

    Pompoenaardappel stamppot met runderworst

    Grote kans dat je de meeste ingrediënten al in de (koel)kast hebt liggen, dus waar wacht je nog op. Deze bijzondere stamppot kan zo maar eens een nieuwe favoriet worden.

    Pompoenaardappel stamppot met runderworst

    Bereidingstijd: 30 minuten

    Aantal porties: 2  

    Ingrediënten:

    • 300 g pompoen
    • 500 g aardappels
    • 2 runderworsten
    • 100 g spekblokjes
    • 50 ml melk
    • 50 g roomboter
    • ½ bos rucola

    Bereiding:

    • Schil en snij de pompoen en aardappels in blokjes en kook ze met wat zout in het water in ca. 20 minuten gaar.
    • Braad de runderworsten gaar en bak de spekjes bruin en knapperig.
    • Verwarm de boter in de melk tot het gesmolten is. Giet af, voeg boter en melk toe en stamp grof met een puree stamper.
    • Breng op smaak met zout en peper.
    • Hak de rucola grof en roer door de stamppot.
    • Schep de spekjes met de runderworst boven op de stamppot.

    Een lekker en gezonde snack is groentechips

    Er zijn verschillende varianten van groentechips in de winkel te koop, maar je kan ze ook makkelijk zelf maken. Maak bijvoorbeeld lekkere chips met herfstgroenten zoals pastinaak, regenboogwortels en winterwortelen.

    In dit recept heb ik pastinaak, zoete aardappel, rode biet en winterwortel gebruikt. 
    Schil de zoete aardappel en rode biet. Maak de groenten schoon. Snijd dunne plakje van de groenten met een dunschiller, kaasschaaf of een mandoline. Leg de groente plakjes op twee lagen keukenpapier en strooi er zeezout over. Laat het 30 minuten uitdrogen. Verwarm ondertussen de oven op 180 graden Celsius. Bekleed de bakplaat met bakpapier en vet het bakpapier heel licht in met olijfolie. Leg de groenteplakjes op het bakpapier. Schuif de bakplaat bovenin in de oven. Bak de chips in ongeveer 20 minuten knapperig. Haal de bakplaat uit de oven en laat het nog 5 minuten afkoelen. Serveren maar!

    Tip: Maak de groenten chips speciaal met cajunkruiden of baharatkruiden. 

    groente

    Gouden bloemkolen van De Streekboer

    Afgelopen weke ben ik voor de Friese Streekbox bezig geweest om een leuk recept van Gouden bloemkolen te maken. Met de smaak van bloemkolen met een geel vlekje is namelijk niks mis. Bloemkolen kunnen, onder invloed van wisselende weersomstandigheden, wel eens een geel vlekje krijgen. Veel retailers willen deze bloemkolen vervolgens niet hebben, terwijl er met de kwaliteit niks mis is. Tijdens het koken wordt een geel vlekje gewoon weer wit. De Streekboer gaat daarom het etiket ‘Gouden Bloemkool’ plakken op de bloemkolen-met-een-vlekje in de hoop dat consumenten deze weer kopen en boeren ze niet hoeven te vernietigen. Ik maak er een mooi recept van voor de Friese Streekbox. Zo draagt de Friese Streekbox er ook een steentje aan bij. 

    Kippenkarbonades met gebakken bloemkool en gremolata

    HET VERWIJDEREN VAN VASTGEKOEKTE AARDAPPEL VAN PANNEN EN BORDEN

    Het seizoen van de stamppotten is weer in volle gang! Van boerenkool tot hutspot en andijviestamppot. Heerlijk, tot je de afwas moet doen. Het zetmeel van de aardappelen koekt zich razendsnel vast op borden, bestek en pannen. Hoe je dit simpel oplost? Eerst afspoelen met KOUD water. Gelatinisering van de zetmeel in de aardappel begint vanaf 45 graden. Door met koud water af te spoelen wordt het zetmeel korrelig en is het zo van alle afwas af

    Wilt u dit recept hieronder ook zelf maken? Ga naar: http://djurrekookt.nl/recepten/item/oud-friese-stamppot-met-snijbiet-walnoten-en-kippendijen

    Oud Friese Stamppot met snijbiet walnoten en kippendijen

    Start van het Wildseizoen 

    We kunnen eigenlijk niet meer van 'Het Wildseizoen' spreken. Het hele jaar door is er wild te verkrijgen, maar op 15 oktober begint het zogenaamde 'Culinaire wildseizoen'. Het wildseizoen is, samen met het lams-, asperge- en mosselseizoen en in mindere mate het haring- en kreeftenseizoen, één van de belangrijkste culinaire seizoenen in Nederland. Voor de meeste restaurants loopt het wildseizoen van 15 oktober, wanneer de jacht op fazant en haas wordt geopend, tot en met tweede kerstdag. Maar het wildseizoen duurt in werkelijkheid het gehele jaar; zie de onderstaande vers wildkalender. Dat houdt in dat u het hele jaar vers Nederlands wild kunt eten. De nieuwe Flora en Faunawet, die op 1 april 2002 de Jachtwet heeft vervangen, kent de volgende onderverdeling van bejaagbare wildsoorten:
     
    Kleinwild: haas, fazant en patrijs
    Waterwild: wilde eend
    Overig wild: houtduif, wild konijn
     
    Ree, hert en wild zwijn staan niet op dit lijstje, maar worden in Nederland wel bejaagd, op basis van ontheffingen in het kader van beheersplannen. 
    Haas: van 15 oktober t/m 31 december.
    Fazant (haan): van 15 oktober t/m 31 januari

    Fazant (hen): van 15 oktober t/m 31 december

    Patrijs (de jacht op patrijs is tot nader order niet geopend)
    Wilde eend: van 23 augustus t/m 31 januari
    Houtduif: het gehele jaar
    Wild konijn : het gehele jaar
    Reegeit: van 1 januari t/m 15 maart
    Reebok: van 15 mei t/m 15 september
    Hert: van 1 augustus t/m 15 maart
    Wild zwijn: van 1 augustus t/m 15 maart
     
    Culinaire toppers als houtsnip, taling en smient zijn van de menukaarten verdwenen. Deze vogelsoorten mogen niet meer worden bejaagd en je mag ze ook niet meer in je bezit hebben. In het restaurant of bij de wildhandel kom je nog wel patrijs tegen. Dit zijn geïmporteerde en vaak gekweekte en dus niet in het wild opgegroeide – vogels.

    wild

    Bloemkool de meest gegeten groenten in ons land

    De Latijnse naam voor bloemkool is Brassica oleracea. Bloemkool staat bovenaan de lijst van meest gegeten groenten in ons land. Naast de witte bloemkool zijn er ook oranje, groene en paarse varianten. De groente is vooral in de zomer- en herfstmaanden goed verkrijgbaar.
    Bloemkool komt uit eigen land, maar wordt ook geïmporteerd uit onder meer Frankrijk en Italië.

    Proobeer eens "gebakken kipkarbonade met bloemkool en gremolata"? 

    Dit recept is ook te betellen bij De Streekboer https://destreekboer.nl/heerenveen/categorie/boer/streekbox/

    Kippenkarbonades met gebakken bloemkool en gremolata

    KLANTENERVARING

    • Djurre zijn workshops zijn echt een aanrader!! Meerdere malen met 10-15 man veel pret gemaakt, geleerd en bovenal erg lekker gegeten!!

      Jacco Visser

    • Na een gezellige workshop kaasmaken en een keurig verzorgde boerenkaasfondue verlaten ze zeer tevreden de boerderij; de beste reclame!

      Kaasboerderij de Stelp

    • Ik zou Djurre Kookt dan ook van harte aanbevelen voor groepen vrienden, zakelijke events of als familie.

      Cornelis Lemstra